Siirry sisältöön

Mitä juoksukilpailuissa tapahtuu

Suomen Vinttikoiraliiton sivuilla on nähtävissä kilpailukalenteri. Ensimmäiseksi kilpailuun tulee ilmoittautua ja se tapahtuu kilpailukalenterissa olevien ohjeiden mukaisesti. SVKL:n sivuilta voit myös tilata koirallesi kilpailukirjan, joka tarvitaan juoksukilpailuissa. Kilpailukirja kannattaa tilata ajoissa; ennen kilpailuja kirjojen toimituksissa on aina ruuhkaa. Ohjeet kirjan hakemiseen löytyvät myös SVKL:n nettisivuilta.

Kisapaikalle täytyy saapua hyvissä ajoin. Järjestäjille olisi hyvä ilmoittaa puhelimitse jos olet myöhässä tai et jostain syystä pääsekään paikan päälle, jotta kilpailu etenisi mahdollisimman joustavasti. On myös muistettava, että kilpailumaksun maksamiseen on velvollisuus silloinkin jos jättää osallistumatta kilpailuun ilman pätevää syytä. Aluksi ilmoittaudutaan kilpailutoimistoon. Ilmoittautumisessa mukana tulee olla kilpailukirja ja kuitti osallistumismaksusta. Kilpailutoimistossa on saatavilla myös kilpailuohjelmia.

Seuraavaksi vuorossa on eläinlääkärintarkastus. Eläinlääkärintarkastukseen koiran lisäksi mukaan on otettava rekisterikirja ja voimassaolevat rokotustodistukset. Eläinlääkäri tutkii koiran tunnustelemalla ja katsoo myös koiran juoksua. Tässä vaiheessa omistajan tulee toimia lääkärin ohjeiden mukaan ja juoksuttaa koiraa ravilla niin, että lääkäri pystyy arvioimaan koiran liikunnan.

Eläinlääkärintarkastuksen jälkeen jäädään odottamaan lähtöarvonnan suorittamista. Arvonta suoritetaan viimeistään 30 minuuttia ennen kyseessä olevan rodun arvioitua alkamisaikaa. Lähtöarvonnassa koirille arvotaan juoksuparit ohjelman mukaisten numeroiden avulla. Lähtöarvonta on syytä kirjata ylös omaan ohjelmaan. Arvonnan jälkeen huolehdistaan itse että ollaan lähtöpaikalla oikeaan aikaan seuraamalla mm. kuulutuksia/ lähtönumeroita. Lähtöpaikalla lähettäjä tarkastaa sirunumeron jolla identiofioidaan oikea koira oikeaan lähtöön.

Ennen omaa lähtöä koiralle puetaan valmiiksi arvonnassa mainitun värinen mantteli, kuonokoppa ja kuristamaton tukeva kaulapanta. Koiraa kannattaa lämmitellä ennen lähtöä tapaturmien ennaltaehkäisemiseksi. Jos kilpailuttajalla on useampi koira kisassa, on hyvä tarkistaa myös, että lähtöpaikalle menee oikea koira omalla vuorollaan.

Lähtöpaikalla toimitaan lähettäjän ohjeiden mukaan. Lähettäjä tarkistaa, että koiran varusteet ovat asianmukaisesti paikoillaan.

Juoksun jälkeen koira otetaan kiinni. Koira on hyvä palauttaa juoksusuorituksesta liikkumalla sen kanssa riittävästi. Vettä on myös hyvä antaa juotavaksi suorituksen jälkeen ja kesän kuumilla keleillä on järkevää viilentää koiraa kastellulla pyyhkeellä tms. Koiraa ei saa jättää kuumaan autoon!

Juoksusuoritusten pisteet kuulutetaan monesti toimistosta, mutta ne merkitään myös taululle toimiston ulkopuolelle, josta jokainen voi käydä tarkistamassa oman koiransa pisteet ja merkitä pisteitä kilpailuohjelmaansa.

Kun kaikki rodun edustajat ovat juosseet alkuerät, kilpailutoimisto ilmoittaa finaaliin päässeet koirat. Jos koira ei pääse finaalijuoksuihin, sen kilpailukirjan voi hakea kilpailutoimistosta kun se on valmiiksi kirjoitettu. Jos koira sen sijaan pääsee finaaliin, mennään uudelleen eläinlääkärin tarkastukseen.

Finaalin lähtöjärjestys voidaan arpoa tai sitten koirat järjestetään pareiksi alkueräpisteiden mukaan, mahdollisimman tasavertaisiksi pareiksi. Jälleen ennen finaalijuoksua koiraa tulee lämmitellä ja loppu sujuukin kuten alkuerissä. Finaalijuoksujen päätyttyä jäädään odottelemaan palkintojen jakoa, joka tapahtuu heti kun pisteet on laskettu ja kilpailukirjat kirjoitettu. Finalistien kilpailukirjat jaetaan yleensä palkintojen jaon yhteydessä. Muistathan aina jäädä kannustamaan kaverit voittoon!

Muistilista:

Mukana on oltava: kuonokoppa, mantteli, kuristamaton tukeva kaulapanta, vettä (kisapaikoilta ei aina saa vettä), kilpailukirja, rokotustodistus, rekisterikirja, tasasumma rahaa ja paljon huumorimieltä, kysehän on kuitenkin irliksestä!

Muista myös

  • Merkitä koirasi lähtö ohjelmaan
  • Huolehtia siitä, että mukana on aina oikea koira
  • Seurata tapahtumia ja olla ajan tasalla, jotta kilpailu sujuisi joustavasti
  • Odottaa kärsivällisesti pisteiden ilmoittamista ja kilpailukirjan kirjoittamista
  • Aina voi ja kannattaa kysyä apua kokeneemmilta kilpailijoilta
  • Älä ota kilpailua liian vakavasti!