Siirry sisältöön

Tuomarit

PALKINTOTUOMARIT:

NUO, AVO, KÄY, VAL, VET, KASV, JÄLK, ROP, ROP veteraani, ROP kasvattaja, ROP jälkeläisluokat
Anne Mette Mikkelsen, Norja, kennel Ballygran

"Nimeni on Anne Mette Mikkelsen ja minulla on Ballygran-niminen irlanninsusikoirakennel Bergenissä, kauniissa Norjan länsirannikolla sijaitsevassa kaupungissa.
Ensimmäinen koirani oli bichon frisé, ostin sen vuonna 1988. Se oli ainoa rotu, jonka äitini antoi minun hankkia asumaan kanssamme. Minulle oli tärkeintä, että sain koiran. Samana vuonna opin tuntemaan ihmiset, joilla oli Mc’Kenzie kennel. Heillä oli joitakin ihastuttavia irlanninsusikoiria ja suursnautsereita. Aloin kulkea heidän kanssaan koiranäyttelyissä ja autoin heitä kenneltyttönä vuosien ajan. Vuoden huipputapahtuma oli aina irlanninsusikoirien erikoisnäyttely.
Aloin uneksia omasta irlanninsusikoirasta, mutta haave toteutui vasta vuonna 1995, kun hankin ”Theon” (NCH Malleus Maleficarum O’Marksbay) Knut Olav Willeltä O’Marksbay-kennelistä. Siitä lähtien minulla on ollut irliksiä, usein monia yhtä aikaa. Tapasin mentorini Anthony Killykeen-Doylen vuonna 1997. ”Tonyn”, jolla oli kuuluisa Killykeen kennel. Meistä tuli ystäviä välittömästi ja hänellä oli tapana nimittää minua tyttärekseen, jota hänellä ei koskaan ollut. Hän avasi kotinsa ovet minulle ja esitteli minut isolle irlanninsusikoiraperheelleen, joka oli hajautunut ympäri maailman.
Tunnen itseni etuoikeutetuksi, että minua ovat mentoroineet kasvattajat kuten Tony sekä myös John ja Kathleen Kelly Nutstown-kennelistä. He kaikki toivottivat minut tervetulleeksi koteihinsa, ja olen oppinut heiltä paljon vain oleskelemalla heidän luonaan, käymällä heidän kanssaan lenkillä irlisten kanssa sekä keskustelemalla heidän kanssaan kaikesta koiriin liittyvästä: ruokinnasta, hoitamisesta, liikunnasta, kasvatuksesta, sukutauluista sekä rotumääritelmästä. He antoivat minun tulla luokseen joka vuosi niin pitkäksi aikaa, kuin vain pystyin siellä oleskelemaan. Rakastin näitä ”työlomiani”, kuten Tony niitä nimitti. Opin niin paljon tästä rodusta näiltä mestareilta!
Kennelnimeni Ballygran juontaa juurensa irlantilaisesta Ballygran-nimisestä kaupungista. Tämä oli myös ensimmäisen muotovalion tittelin saaneen koirani nimi, NCH Mc’Kenzie’s Ballygran. Tämä nimi on ollut myös tunnetulla, vanhalla irlanninsusikoirakennelillä, joka oli kuuluisa suurista ja kauniista koiristaan.
Olen ollut onnekas pystyessäni aloittamaan kasvatustyöni menestyksekkäillä linjoilla. Näitä ovat Killykeen, Nutstown, Mc’Kenzie sekä Rovaleco. Mahtava yhdistelmä irlantilaisia ja norjalaisia linjoja.
Olen esittänyt koiriani näyttelyissä vuodesta 1989 lähtien. Olen kasvattanut monia muotovalioita, olen voittanut Vuoden Irlanninsusikoirakasvattaja-tittelin Norjassa, Vuoden Irlanninsusikoira-tittelin, Vuoden Jalostusuros- sekä Vuoden Jalostusnarttu-tittelit. Olen voittanut myös useampia BIS-sijoituksia kuin myös eriskoinäyttelyn BIS-voittajia. Rakastan koirien esittämistä kuin myös arvostelemista. Sain FCI-hyväksymän oikeuden arvostella rotua vuonna 2017. Tunnen itseni etuoikeutetuksi voidessani matkustaa ja samalla nähdä näitä ihania rotuni edustajia, jotka ovat suuren intohimoni kohteena.
Minulle on tärkeää arvostellessani tukeutua rotumääritelmään. Irlanninsusikoira, joka on oikea yhdistelmä voimaa ja eleganssia. Koira, joka on oikein rakentunut, joka liikkuu vaivattomasti ja tehokkaasti ja joka näyttää siltä, että voisi jatkaa samalla tapaa koko päivän ja tehdä sitä, mitä se on kehitetty tekemään. Metsästämään ja tappamaan."

Anne Mette Mikkelsen

 

PEN, JUN, ROP pentu, ROP juniori
Jenna Leino, Suomi, Kennel Onnentuoja

"Koirat ovat kuuluneet elämääni aivan nuoresta tytöstä saakka. Perheemme ensimmäinen koira, tiibetinterrieri Oliver (MVA Kiranas Count Onyx), saapui syksyllä 1995 ja siitä lähti kipinä näyttelyharrastukseen. Myöhemmin iinnostuin myös vinttikoirien maasto- ja ratajuoksuista, niinpä faaraokoira Enzo (MVA & KVA Northgate’s Forever N Ever) liittyi laumaan, ja Enzoa on vuosien varrella seurannut useampi farkku. Kennelnimi Onnentuojan myönnettiin minulle vuonna 2010, ja toistaiseksi faaraokoirapentueita on syntynyt viisi. Faaraoiden seuraksi tuli whippet Sammy (MVA Miyessa Born To Be wild) vuonna 2011. Sammy on saavuttanut mm. Kaunis Juoksija -tittelin. Minulle onkin tärkeää koirassa “Fit for function”, rodunomainen koira juoksemassa vieheen perässä on yksi hienoimpia näkyjä.
Pätevöidyin vuonna 2014 ulkomuototuomariksi tiibetinterriereille ja olen laajentanut oikeuksia ryhmissä 5, 9 ja 10. Suomen lisäksi olen arvostellut Ruotsissa, mm. Tibethund 2016 -erikoisnäyttelyn. Vinttikoirien arvostelu on minulle aina hyvin mieluisaa, odotankin kovasti arvostelutehtävääni irlanninsusikoirien erikoisnäyttelyssä!"

Jenna Leino